Se vam vaš cilj izmika?

Ali pa se vi njemu… skratka: ali opažate, da dnevi bežijo, vi se pa še kar niste premaknili z mesta? Imate občutek, da ste cel dan zelo zaposleni, zvečer pa ugotavljate, da nimate česa pokazati?

Razlogov za to je lahko več:

 • Ne znate si določiti prioritet
 • Ne znate si organizirati časa
 • Niste sprejeli cilja za svojega, zato niste prevzeli odgovornosti  zanj
 • Ne verjamete, da ste sposobni doseči svoj cilj
 • Morda pa v tem cilju ne vidite smisla
 • Ta cilj vam ni izziv
 • Naleteli ste na oviro, ki je ne znate premagati
 • Ovira vas strah, ego ali omejujoče prepričanje

Kakršenkoli že je razlog, nima smisla, da tekate v krogu kot kak hrček. Tako samo izgubljate dragoceni čas, energijo in pogosto tudi denar. Ko se nam cilj izmika, pomeni, da smo izgubili nadzor nad svojim delom in življenjem. Izguba nadzora = izguba moči. Rezultat = zmedenost.

Kako si torej povrnemo izgubljeno moč? Tako, da ponovno vzpostavimo nadzor. To nam uspe, ko se usmerimo na cilj. In kako to storimo:

 1. Najprej nehamo bežati pred ciljem in pred svojo odgovornostjo. Ustavimo se. Zadihamo.
 2. Kakršnakoli že je naša situacija, je z neke višje perspektive vse točno tako kot mora biti. Imamo najboljše pogoje za to, da aktiviramo svoje skrite potenciale, da rešimo situacijo. Vsaka situacija ima rešitev. In mi smo jo sposobni najti. Ali jo bomo našli ali ne, pa je odvisno izključno od nas samih. Vse se začne z odločitvijo. Ko se odločimo, da bomo našli rešitev ne glede na karkoli, jo tudi bomo našli. Ko sprejmemo odgovornost, sprejmemo svojo moč.
 3. Ozavestimo svojo trenutno situacijo. Poglejmo dejstva, ne popačene slike, ki smo si jo ustvarili na podlagi čustev, predsodkov in slabih izkušenj. Samo dejstva. Ozavestimo tudi svoje trenutne misli in občutja. Sprejmimo situacijo in svoje doživljanje le-te. Tako spet dobimo nadzor in moč nad svojim življenjem.
 4. Še enkrat si oglejmo svoj cilj. Ali je pravi? Je res naš ali nam ga je kdo vsilil? Morda hočemo le nekomu ustreči? Ni pomembno. Odločilno pa je, ali smo se odločili ta cilj doseči. Zares odločili. Brez pomislekov in „fige v žepu“. Dajmo obljubo sebi, da bomo ta cilj dosegli.
 5. Prestavimo se v razmišljanje „vse je mogoče“.  Tako si odpremo neomejeno možnosti in prihajati bodo začele ideje in rešitve, na katere doslej še pomislili nismo. Sprejmimo jih brez sodbe. Ko se pritok idej ustavi, pa je čas, da si vsako ogledamo in preverimo, katera je najboljša.
 6. Ko smo izbrali rešitev, naredimo načrt in gremo v akcijo.

Vso to dolgo zgodbo lahko opišemo kot model 2OPN – model, ki nam odpre pot do cilja in nam pomaga, da se povežemo z njim. Model deluje po principu navigacije: Tudi navigacija v avtu deluje šele, ko ji damo trenutno in ciljno lokacijo. Na podlagi tega dobimo načrt poti do ciljne destinacije. Potem pa samo še akcija, da pridemo do cilja.

2OPN model:

 1. Oglejmo si trenutno situacijo. Določimo cilj, ki ga ŽELIMO doseči.
 2. Odločimo se in si obljubimo, da ga bomo dosegli.
 3. Poiščimo možne rešitve. Izberimo najboljšo.
 4. Naredimo plan in akcija!

Ko se povežemo s ciljem, nam več ne more uiti! Nitka, ki nas povezuje z njim, pa je spletena iz odločitve, odgovornosti in akcije!

Najpogosteje se zaplete, ko nismo sposobni ali videti ali sprejeti trenutne situacije. Pri tem imajo veliko vlogo naša nezavedna prepričanja, slabe izkušnje, ki še jih nismo predelali in čustva, ki jih ne znamo upravljati. V takih situacijah najhitreje napredujemo s pomočjo coacha, ki nam pomaga ozavestiti nezavedne vsebine in ki nam pokaže situacijo še s kake druge perspektive.

Če se vam cilj izmika, pa ga ne znate sami uloviti, je smiselno, da se obrnete na coacha. Prvi pogovor je brezplačen. Lahko ga izkoristite tudi v obliki strateškega coachinga, pri katerem pregledamo vašo trenutno situacijo in opredelimo nadaljnje korake do cilja. Pokličite me in se dogovorite za termin! Naročite si darilo, da se boste naučili postavljati cilje!