Biti ali ne biti prodajno naravnani – je to sploh vprašanje?

2 popotnika se odpravljata na potovanje v tujino. Prvi si kar na hitro spakira nahrbtnik, vzame bančno kartico in gre na pot. Ne ve še, katero letalo bo ujel in kdaj bo letel. Upa na last minute priložnost.

Drugi popotnik pa si vse vnaprej načrtuje. Rezervira in plača si vozne karte, hotele. Vnaprej si pogleda, kaj vse si bo v katerem kraju ogledal…

Prvemu se zgodi, da mora več ur čakati na letalo. Včasih ima srečo in takoj dobi poceni prevoz in tudi prenočišče. Se pa zgodi tudi to, da ostane čez noč brez strehe nad glavo…

Približno tako je, če smo ali nismo prodajno naravnani. S prodajno naravnanostjo znamo izkoristiti pravi trenutek, priložnost, da naredimo rezultat. Hkrati pa svoje delo strateško načrtujemo z vizijo, da bomo kar najbolj učinkoviti. Ko imamo jasen cilj, pa tudi komuniciramo bolj učinkovito, jasno, stranki prikažemo kar največjo korist, če kupi naš produkt.

Torej, če hočemo v čim krajšem času narediti čim več in pri tem porabiti čim manj energije, potem se bomo prodajno naravnali. Če to storimo, bomo:

 • Bolje motivirani
 • Bolje organizirani
 • Bolj bomo znali izkoristiti čas
 • Usmerjali se bomo na pomembno in bistveno– pri produktu, pri iskanju potreb stranke in koristi zanjo, pri komunikaciji s stranko
 • Lažje bomo sprejeli neuspehe in se iz njih kaj naučili
 • Videli bomo več prodajnih priložnosti
 • Gradili bomo notranjo moč in samozavest

Prodajna naravnanost ni nekaj, s čimer se rodimo, ampak nekaj, kar se naučimo. Res je nekaterim to enostavno, ker jim je naravno, drugi se pač malo bolj potrudijo in se ravno tako lahko naučijo, kako naravnati svoj mindset na prodajo.

Upam si trditi, da velja formula:

50 % do 70 % prodajne naravnanosti
+ 30 %  do 50 % prodajnih veščin (tehnik)
=  max. prodajni rezultat

Kaj torej lahko naredimo, da bi bili bolje prodajno naravnani?

 1. Najdimo osebni smisel, lastno identiteto in poslanstvo v prodaji. Morda prodaja res ni naše glavno poslanstvo, lahko ga pa podpira. Tudi to je v redu.
 2. Dobro proučimo produkt ali storitev, ki jo prodajamo. Zavedajmo se njenih prednosti, rezultatov, ki jih prinaša.
 3. Spoznajmo in povežimo se z bolečino stranke, da bi ji lažje predstavili vaš produkt/storitev kot rešitev za njene izzive.
 4. Postavimo si jasen prodajni cilj – koliko potencialnim strankam bi radi predstavili svoj produkt in kakšen prodajni rezultat bi radi naredili?
 5. Odprite se za nove možnosti in priložnosti, kje in kako še lahko najdete stranke.

Če vas zanima, kako se v praksi prodajno naravnati in tako sebe postaviti v moč, narediti kar najboljšo prodajno strategijo in kako učinkovito komunicirati s stranko, si oglejte e-tečaj PRODAJNA NARAVNANOST – ZMAGOVALNI MINDSET ZA PRODAJO.