Točka preboja v prodaji

Zakaj največ ljudi odstopi od cilja, tik preden ga doseže?

Ker pride na točko preboja.

Kako vemo, da smo na točki preboja: Ste se ustavili na poti do cilja in ne morete naprej? Ste obupani in vidite vse črno? Karkoli naredite, ne deluje? Cilj se vam še nikoli ni zdel dlje, čisto ste na tleh, hkrati pa imate občutek, da gre za nek trik življenja … kot da se nekdo heca z vami …  

  1. Gre za občutek, kot da je možno samo dvoje: ali čista katastrofa, kjer se boste sesuli do konca ali pa velik preboj, o katerem ste sanjali… karkoli verjamete, v obeh primerih imate prav.
  2. Gre za test vere: Koliko verjamete vase in v svoj cilj. In koliko verjamete, da si zaslužite uspeh.
  3. Gre za vprašanje: Biti ali ne biti. Ste ali niste. Boste rekli svojemu cilju »DA« ali »NE«?

Ko smo na točki preboja, imamo torej dve možnosti:

  • Če boste rekli svojemu cilju »DA«boste rekli »NE« vsemu tistemu, kar vas je doslej oviralo, da bi ga dosegli. In hkrati boste rekli »DA« vsemu tistemu, kar ste slutili, da je v vas, in si želeli, da bi prišlo na plan. To je vaš potencial in preboj je njegovo rojstvo. Preboj je prehod na višji nivo delovanja.
  • Če boste rekli svojemu cilju »NE«, boste rekli »DA« svojim šibkostim, omejitvam, in staremu načinu življenja, ki ga že poznate, pa ga ne marate. In hkrati boste rekli »NE« svojemu potencialu, svoji moči, svojim vrhunskim rezultatom. Nikoli ne boste vedeli, kaj bi bilo, če bi živeli najboljšo verzijo sebe.  Na srečo imate vsak trenutek priložnost, da ponovno izberete in se odločite drugače. Če ste se do zdaj vedno prestrašili in odstopili, prestavili izpolnitev cilja na jutri, lahko danes temu naredite konec in začnete znova.

Boli, ko zapuščamo staro, da bi sprejeli novo. Staro nam prinaša stare rezultate. Novo nam prinaša nove. Če želimo nove rezultate, moramo zapustiti stare. Ko dosežemo cilj, si zaslužimo nove rezultate. Ni vedno enostavno pustiti za sabo tisto, kar nam ne služi več. Pa čeprav so to prepričanja, navade… Kljub vsemu so del nas, nam domače in poznano. Novo je korak v neznano, v negotovo. Kako pa vemo, da bo novo boljše? In ta nevednost, negotovost boli. V resnici boli samo odpuščanje spominov – od zdaj naprej bo namreč drugače.

Ko bolečino sprejmemo, mine. Sprejmemo pa jo lahko, ko razumemo povezavo med našimi mislimi in dejanji. Ko razumemo, da sami sebe omejujemo, če npr. verjamemo, da ob praznikih pa ljudje ne želijo mojega prodajnega obiska. Ali pa če se odpovemo prepričanju, da ne zmoremo narediti rezultata v pol krajšem času in si dovolimo sprejeti izziv, kako bi pa to bilo mogoče?

Ko začnemo razmišljati in delovati na nov način, to je tisti, ki nam bo prinesel nove in boljše rezultate, pridemo na višjo raven. Takrat je bolečina pozabljena. Ostane pa zadovoljstvo ob spoznanju, kaj smo dosegli. Če ne naredimo preboja, ostaja bolečina za vedno. Zataknemo se v njej. Globoko v sebi namreč vemo, da smo sposobni preboja in da sami sebi nismo dovolili izraziti najboljšega v nas. In to je tisto, kar boli.

Zakaj pride do tega, da se ustavimo tik pred točko preboja?

Naš notranji saboter ne mara, da smo uspešni in srečni. Naredil bo vse, da nam ne bi uspelo. Straši nas in išče izgovore, zakaj lahko delo odložimo na kasneje… ali pa nas zablokira s kakim omejujočim prepričanjem. Naplete nam zgodbice… in mi jim verjamemo. Skratka, odpelje nas v psihološke igre in običajno se niti ne zavedamo, kaj se dogaja… tako npr. si lahko dogovorimo prodajni sestanek in smo zadovoljni, ker imamo občutek, da delamo… hkrati pa ignoriramo dejstvo, da je prav ta potencialna stranka, s katero se bomo dobili, ravno včeraj kupila to, kar ji želimo prodati… in je 0,001% možnosti, da bo kupila tudi od nas. Ali pa si npr. najdemo ljubezen svojega življenja, pa je na žalost na drugem koncu sveta…

Kako pa premagamo tega svojega saboterja?

Z jasnim ciljem, kaj hočemo in močno odločenostjo, da ga bomo dosegli ne glede na karkoli. Potem pa je pomembno, da ravnamo zavestno. To pomeni, da kontroliramo svoje misli, čustva in da delamo stvari, ki nas vodijo k cilju, ne pa stran od njega. To pomeni, da razmišljamo in ravnamo na nov način. Kot da že živimo novega sebe, to je svojo najboljšo verzijo.

Da bi to lahko naredili, nam mora biti res jasno, kam gremo, kdo hočemo postati in kako bomo to dosegli. Zanka je v tem, da se pogosto sploh ne zavedamo svojih omejujočih prepričanj in vedenjskih vzorcev. So naša slepa pega. Zato ni veliko možnosti, da bomo sami odkrili svoje slepe pege. Vendar rešitev obstaja: coaching. Coach nam pomaga ozavestiti slepe pege in nas podpira pri odpuščanju starega sebe in rasti v novega sebe. Več o coachingu si lahko preberete tukaj.